top of page
  • Obrázek autoraRadka Pelenková

Péče o kůži při tejpování

Kůže je největší orgán našeho těla a vyžaduje také náležitou péči. Pokud jdete na tejpování, je dobré na to kůži připravit. Na správně připravenou kůži se pásky mnohem lépe lepí, déle drží a jsou efektivnější.



Jak mohu svou kůži připravit na aplikaci pásky?

Den před plánovaným ošetřením je dobré kůži důkladně umýt, zejména v oblasti, na kterou se tejp bude lepit. Použití olejů, tělových mlék či másel není vhodné - na mastnou pokožku lepidlo hůře přilne. Pokud se páska bude lepit na místo, kde rostou chlupy, ideální je kůži oholit, nebo ochlupení alespoň zkrátit. Když se tejp nalepí na neoholenou pokožku, snižuje se jeho efektivita. Navíc to při odstraňování pásky docela dost bolí.

Bezprostředně před ošetřením je dobré kůži znovu pořádně umýt mýdlem. Pro odmaštění kůže lze použít také desinfekci s alkoholem - tu používám před každou aplikací. Existuje i lepidlo na tejpy ve spreji, to však využívám jen minimálně (před extrémní zátěží nebo na místa, kde dochází k častému tření - např. chodidlo). Pak následuje samotné lepení pásky dle potřeby. Po nalepení je třeba ještě párkrát tejp zažehlit, nebo jak já říkám pohladit, aby se lepidlo pěkně aktivovalo.


Mám nalepený tejp. Co můžu a nemůžu dělat?

Během prvních dvou hodin po aplikaci není vhodné tejpovanou část protahovat či napínat, lepidlo se stále uvolňuje a mohlo by dojít k odlepení tejpu nebo snížení jeho efektivity. To platí také pro koupání, je lepší alespoň pár hodin počkat, až si tejp "sedne".

V dalších dnech už by pásky neměly být vůbec na obtíž. Jejich velikou výhodou je, že jsou prodyšné a pružné, dá se s nimi dělat tedy téměř cokoliv. Tejpům nevadí voda, jsou tak ideální na léto, kdy se nemusíme omezovat ve vodních radovánkách. Při sušení je však třeba trocha opatrnosti - ošetřené místo netřeme, jak jsme zvyklí, ale naopak vodu z tejpu ručníkem "vysáváme". Tření by mohlo mít za následek strhnutí pásky, obzvlášť v případě, že se tejp již začíná odlepovat. Lepidlo obsažené v tejpech není ani fototoxické, můžete s nimi i na sluníčko. Jen je třeba počítat s tím, že ošetřená místa se nám neopálí. Po celou dobu je důležité se vyvarovat olejům a tělovým mlékům, odstraňují totiž lepidlo a tejpy se pak odlepují nebo jsou méně efektivní. Pokud se tejp zkraje již odlepuje, můžeme ho zastřihnout - nesnižuje to efektivitu nalepeného zbytku pásky.


Jak tejp bezbolestně sundám?

Pásky postupem času ztrácí svoji nejzásadnější schopnost - elasticitu. Vše samozřejmě závisí na tom, co všechno s tejpy děláme, jinými slovy - když budeme sedět na gauči, vydrží určitě déle, než když půjdeme běhat maraton. Obecně však lze říct, že tejp ztrácí na efektivitě po 3-4 dnech. Není vhodné tejpy na těle nechávat déle než týden. Pokožka potřebuje dýchat a organismus regenerovat. Jak ale pásky šetrně odstranit? To se dá hned dvěma způsoby. První z nich je postupné odrolování tejpu proti směru pásky. Druhý způsob je postupné napínání tejpu v jeho směru. Tím, že se páska napne, odlepí se od kůže. Při obou způsobech je velmi vhodné použít nějaký olej - ideálně rostlinný, za studena lisovaný. Nejen že pomůže odlepit pásku jako takovou, ale dokáže odstranit i zbytky lepidla z kůže. Navíc pokožku krásně hydratuje. Existuje samozřejmě i celá řada speciálních produktů na odstranění tejpů - za mě naprosto zbytečných a předražených, opravdu úplně stačí použít olivový olej, který máte v kuchyni do salátů. V žádném případě tejp rychle nestrhávejte, můžete si poškodit pokožku (nehledě na to, že je to opravdu hodně bolestivé).


Jak často se tejp může lepit?

Mezi jednotlivými aplikacemi by měla být pauza alespoň 3 dny. Je potřeba, aby si tělo zvykalo pracovat i bez tejpů. Navíc, pokud ošetřujeme větší oblast nebo víc oblastí zároveň, může to být pro organismus i zátěž. Délka pauzy mezi odstraněním tejpu a novou aplikací je však vysoce individuální. Někdo potřebuje opravdu intenzivní, dlouhodobější ošetřování, a tak se setkáváme klidně jednou do týdne - 4 dny zůstává tejp, 3 dny pauza. U většiny mých klientek a klientů ale jedeme v režimu tejpování jednou za dva týdny. Je zde potom prostor pro další druhy terapie - například aromaterapie s využitím tělových olejů.






487 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Rebozo

Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page