top of page
Obrázek autoraRadka Pelenková

Prevence porodních poranění

Aktualizováno: 13. 4. 2022

Porodní poranění se vyskytuje u velkého počtu rodících žen a je velmi důležité vědět, co můžeme udělat pro to, aby vůbec nevzniklo. V tomto článku najdete mé tipy, jak své intimní partie můžete začít připravovat již před porodem.

Masáž hráze

S masáží hráze můžete začít od 34. týdne. Jedná se o soubor masážních pohybů v oblasti hráze, kdy je třeba vyvíjet lehký tlak tak, aby kůže co nejvíce povolila. Můžete pociťovat drobné brnění, nikdy však nechoďte přes ostrou bolest. Důležitá je také volba vhodného oleje - ideální je čistý rostlinný olej za studena lisovaný (lněný, mandlový, olivový...). Masáž se provádí ideálně po aplikaci tepla (např. po sprše), 3-4x týdně v délce okolo 5 minut. Do masáže můžete zapojit i partnera.


Doporučený postup:

  1. Posaďte se do pohodlné polohy a použijte na palec pár kapek oleje.

  2. Vsuňte prst do vagíny a masírujte opakovaně po "hodinách" od 3 do 9 a zpět.

  3. Jemně uchopte kůži hráze mezi palec a ukazováček a postupně uvolňujte.

  4. S každým pohybem by měl přijít pocit většího a většího uvolnění kůže.

  5. Řiďte se svými pocity - kde je kůže pevnější, věnujte jí větší pozornost.


Lněné semínko

Lněné semínko je obecně blahodárné pro kůži - to platí i pro tu v intimních oblastech. Zlepšuje její pružnost, vlasům dodává lesk a nehtům pevnost. Dá se užívat po celou dobu těhotenství a nejlépe se vstřebává s mléčnými výrobky. Ideální denní dávka jsou 2 polévkové lžíce.


Datle

Sušené datle jsou velmi prospěšné v průběhu celého těhotenství. Dodávají pokožce pružnost, jsou významným zdrojem draslíku a železa a navíc jsou chutné. Je důležité si však uvědomit, že jsou ze 70% tvořeny cukrem, nejsou proto vhodné, pokud trpíte těhotenskou cukrovkou. Ideální je použít je místo sladidla např. do dezertů.


Bylinná vaginální napářka

Vaginální napářka se v současné době těší veliké oblibě. V těhotenství je lepší ji vynechat, ovšem s blížícím se termínem porodu (od 38. týdne) ji lze využít jako přípravu porodních cest na porod a to ve frekvenci 2-3x do týdne. Bylinné směsi si můžete koupit již hotové, nebo si namíchat sami - vhodné jsou listy maliníku, jahodníku či ostružiníku, levandule, mateřídouška či měsíček.


Aniball/Epi No balonek

Velkým trendem se stal také aniball. Já osobně k němu zaujímám spíše kritičtější názor a svým klientkám jej nedoporučuji nafukovat do větších rozměrů. Může být dobrým pomocníkem na "nacvičení" tlačení.


Dostatečná hydratace

Tu zajistíte nejlépe dostatečným pitným režimem.


Volba polohy při porodu

K tomuto bodu snad není nutné nic dodávat - pokud má žena možnost volby polohy při porodu, většinou zvolí tu, která je v danou situaci nejpřirozenější. Tím tedy "nepřetlačuje" miminko přes překážky a může se tak vyhnout většímu poranění.



160 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page